E-handelsplattformar

Att välja e-handelsplattform
Och de 3 olika varianterna av plattformsmodeller

Skall ni starta e-handel eller byta den e-handelsplattform ni har idag? Det är flera saker att tänka på när man väljer plattform, här hittar du information om de olika typerna av plattformar och läsa vad skillnaden mellan en OpenSource, Licens och en Saaslösning (hyrlösning). Du kommer också kunna läsa om hur de olika plattformarnas prismodeller och hur funktionaliteten kan skilja dem åt vilket förmodligen är avgörande då ni skall hitta rätt lösning till er nästa e-handel.

Saas (software as a service)

Saas-lösningar är en plattform som ni hyr och där ni får använda plattformen på villkor till den som ni hyr utav och den ligger på deras servers.

Funktioner

Funktionerna är byggda av de som har utvecklat e-handelsplattformen och ni är låsta till dem. Det går alltså inte att bygga till nya egna funktioner eller ändra i de befintliga. Detta kan bli ett problem om ni önskar arbeta på ett sätt som just er verksamhet kräver eller om ni vill önskar ha bättre funktioner än vad som erbjuds idag, tex en bättre sökfunktion eller en bättre kassa än vad som erbjuds.

Prismodell

Den vanligaste prismodellen på en saas-lösning är först en mindre uppsättningskostnad och sedan rullande månadsbetalningar med uppsägningstid på från ett par månader till ett år. Ofta är det en instegsmodell som erbjuder den vanligaste funktionerna och att övriga funktioner blir som tillägg och som då höjer månadskostnaden.
Det finns saas-lösningar i prisklasserna mellan ca 99 – 19 000 kr per månad.

Fördelar

 • Låg startkostnad
 • Ofta bra support om man har premium lösningar

Nackdelar

 • Låsta i funktionaliteten
 • Kan inte byta leverantör utan att byta hela e-handeln
 • Månadskostnader
 • Uppsägningsavtal
 • Risk att hamna efter i utvecklingen

Summering Saas

En saas-lösning kan vara en bra lösning för mindre företag att starta i med tanke på den låga startkostnaden. Men är ni ett större företag eller har planer på att bli kommer ni snabbt bli begränsade i de standardfunktioner som finns eller landa i höga månadskostnader. Ett riktvärde för kostnaden på en medelstor saas-lösning har ungefär samma kostnad under 1.5 – 3 år som en open source lösning har i uppsättningskostnad. (obs beror på önskad funktionalitet och design)

Licensbaserad

Licensplattformarna är en variant av öppna lösningar men med en prismodell där ni får betala licenser. Detta är ofta de större lösningarna som Magento Enterprise, IBM Commerce eller Hybris.

Funktioner

Som in en öppen lösning är funktionaliteten flexibel och möjlig att utöka ifrån standardfunktionerna som finns. En del av dessa lösningar har mer funktioner än vad vissa open source och saas-lösningarna har. För att veta om investeringen i en licens-plattform är värt det är det viktigt att ni gör en förstudie med alla era behov och önskemål kartläggs.

Prismodell

Ofta i prisklasserna 100 000 kr och uppåt per år plus uppsättning.

Fördelar

 • Mycket funktionalitet
 • Möjlighet att utveckla vidare
 • Ofta väldigt duktiga konsulter
 • Fri att välja leverantör

Nackdelar

 • Priset
 • Uppdateringar av systemen kan ta längre tid än i en Saas-lösning

Summering licensbaserad

Licensplattformarna är ett väldigt bra val för större företag med omsättning över 50 – 100 miljoner, satsar mycket på e-handel. Det finns dock stora företag som ändå väljer licensfria lösningar då det inte anser sig behöva de extra funktioner som finns i gratis varianterna.

Vill ni ha en exakt spec vad som skiljer sig magentos gratisversion mot licensversionen kontakta oss så hjäper vi er hitta den versionen som passar er bäst.

Open Source

Open Source är en öppen plattform där ni som butiksägare äger all kod själva, det innebär också att ni kan utveckla er e-handel vidare och lägga till fler funktioner precis som ni önskar utan att vara beroende av någon, inte ens er leverantör då ni faktiskt kan byta när ni vill. Den är också utan fasta månadskostnader.

Funktioner

Det finns flera olika varianter av e-handelsplattformar som är Open Source, några exempel är WooCommerce, OpenCart, Prestashop och Magento och de har alla olika funktioner som standard. Den mest utvecklade plattformen är Magento och varför vi har valt att specialisera oss i den. Magento används av företag som i alla storlekar och är väldigt vanlig bland Sveriges största och mest framgångsrika e-handlare.

Prismodell

0 kr/mån plus installation.

Fördelar

 • Mycket funktionalitet
 • Möjlighet att utveckla vidare
 • Ofta väldigt duktiga konsulter
 • Fri att välja leverantör
 • Inga månadskostnader

Nackdelar

 • Uppdateringar av systemet kan ta längre tid än i en Saas-lösning
 • Något längre startsträcka beroende på funktioner och design

Summering OpenSource

OpenSource som e-handelsplattforms typ växer kraftigt runt om i världen och inom alla branscher inom e-handel då de kommersiella plattformarna som upplevs som låsta har tydliga nackdelar jämfört med Open Source.
Det finns över 200 000 butiker som använder sig av Magento som e-handelsplattform i dagsläget och än fler utvecklare, jämför man det med en hyrlösning har de kanske 10-30 utvecklare eftersom det är bara de själva som kan utveckla i den specifika e-handelsplattformen.
Den breda användarskaran och community tillsammans med prismodellen och möjligheten att utveckla vad man vill gör att OpenSource-lösningar lämpar sig klart bäst för alla företag som satsa på e-handel.

Kontakta oss för kostnadsfri offert!

Vi hjälper er gärna komma till beslut om vilken plattform som passar er bäst.
Vi har under våra 10 år arbetat med de flesta plattformarna som Magento, WooCommerce, NopCommerce, Shopify mfl och har samlat på oss mycket kunskap inom just e-handelsplattformar och var de olika lämpar sig bäst. Kontakta oss och boka ett möte så hjälper vi er hitta rätt plattform för just er och ger er en prisbild på den plattformen! Välkommen!

Magento support

Kontakta oss!

Kontakta oss för att diskutera ert val av e-handelsplattform. Våra projektledare står redo att besvara era frågor och hjälpa er hitta rätt från start. Vi är på kontoret mellan 07.00 och 17.00 varje dag. Välkommen!

  031 – 360 80 98
  kontakt@dahlquist.nu
  Östergatan 18A Uddevalla, Sverige

magento certifieringar