Kundcase – 20grader.se

+200% i omsättning | 10% mindre avhopp | 3 sekunder snabbare laddtider

Kundcase – 20grader.se

20grader.se är en hemsida som drivs av Nordiska Kyl & Värmespecialisten AB. De säljer och installerar värmepumpar i hela Sverige. Företaget är idag en av de största nätbutikerna inom segmentet värmepumpar. Resan dit har gått otroligt snabbt. Efter många utmaningar och ett byte av e-handelsleverantör har omsättningen ökat till flera miljoner kronor.

Erik Smith – VD för Nordiska Kyl & Värmespecialisten AB

Erik Smith hade länge arbetat inom värmepumpsbranschen när han fick chansen att ta över en speciell e-handelssatsning år 2016. Nordiska Kyl & Värmespecialisten drev en e-handel som behövde förbättras och styrelsen ville att Erik skulle ta över rodret.

Det var en spännande men tuff utmaning, mycket på grund av den befintliga e-handelslösningen.

‑ Man kan säga att det vart för många kockar som arbetat på samma soppa, berättar Erik.

Han syftar på att e-handeln först skapades av en programmerare och sedan fixades, ändrades eller uppgraderades av andra. Trots att hemsidan var tillverkad med Magento som e-handelsplattform blev den en salig blandning av speciallösningar. Tids nog blev e-handelsplattformen allt svårare att förändra. Även små och tillsynes enkla ändringar ledde till oväntade fel som tog lång tid att lösa.

– Själva hemsidan fungerade relativt bra men jag kunde inte utföra alla de ändringar jag ville utan att det uppstod fel.

Det fanns även andra problemområden, bland annat tog hemsidan lång tid att ladda och den var inte heller mobilanpassad, två faktorer som har en stor påverkan på användarnas upplevelse av sidan.

Byte av e-handelsleverantör ledde till succé

20grader.se ställdes inför flera tuffa utmaningar i början, från snabbt åtgärdade säkerhetshål till långsam försäljning. En dag slutade hemsidan helt enkelt att fungera. Erik tvingades snabbt att hitta någon som kunde åtgärda detta. Han sökte på ”Experter inom Magento i Göteborg” och tog kontakt med oss på Dahlquist E-handelskonsulter.

– Jag hörde av mig, förklarade läget och de fick igång sidan redan samma dag.

Samarbetet fungerade utmärkt från start. Först handlade många av uppdragen om att ”släcka bränder” men det utvecklades snabbt till mer ambitiösa projekt.

Det tog inte lång tid innan Erik beslöt sig för att lämna över rodret helt. Istället för att fortsätta bygga på den gamla nätbutiken med alla egenutvecklade speciallösningar valde han att bygga om den från grunden. Uppdraget gick till oss på Dahlquist konsulter eftersom det tidigare samarbetet fungerat utmärkt.

Från förstudie till fungerande e-handel

– Jag har ingen större teknisk erfarenhet men jag vet hur jag vill kunna arbeta.

Det första steget var att utföra en förstudie där bland annat verksamhetens processer och arbetsflöden kartlades. Därefter utarbetades en plan för hur verksamheten borde fungera. Erik ville att företaget skulle kunna fokusera fullt ut på styrkorna och lägga så lite tid som möjligt på det övriga.

– En av de saker jag uppskattar mest med Dahlquist E-handelskonsulter är att jag inte behöver ha någon större teknisk expertis. Ni ser till att hemsidan fungerar på det sätt jag beskrivit.

20grader.se utförde sitt byte av e-handelsplattform utan att det påverkade den vanliga verksamheten nämnvärt.

– En av de saker vi uppskattade var att Dahlquist även tog kontakt med 3:e parts företag som var inblandade, i detta fall integrationsföretaget Sharespine, för att reda ut vilken setup som skulle vara mest effektiv för oss. Att vi själva slapp leda projektet gjorde processen betydligt smidigare för oss.

När den förbättrade e-handelsplattformen för 20grader.se äntligen öppnade upp portarna var skillnaden omedelbar.

– Avvisningsfrekvensen gick ned med 10 % redan samma dag, berättar Erik.

En annan mycket positiv effekt var ökningen av sålda tillbehör. Omsättningen ökade lavinartat det senaste halvåret. Om det fortsätter i samma takt kommer företagets tillväxt att hamna på runt 200 %.

20grader.se idag

Nordiska Kyl & Värmeexperten AB är idag den tredje största nätbutiken inom värmepumpar och de jobbar hårt för att ta sig hela vägen upp till toppen. Erik fortsätter att utveckla verksamheten med samma fokus som innan, att kunna automatisera och förenkla arbetet så långt som möjligt för att kunna lägga med tid på företagets styrkor. Vi på Dahlquist Konsulter agerar som e-handelsleverantörer och ser till att hemsidan fungerar som den ska, samt utför de ändringar som krävs för att hjälpa företaget växa ännu mer.

Under 2018 har 20grader.se börjat närma sig en omsättning på 20 miljoner kronor. Erik har dock mer ambitiösa planer än så.

– Genom att fokusera på förenkling och automatisering av arbetet vill vi kunna omsätta 100 miljoner kronor utan att öka arbetet alltför mycket.

Vi på Dahlquist har ingen tvekan om att 20grader.se kommer att nå detta målet tids nog.

Läs mer om när 20grader blev uppmärksammade av ehandel.se här.

Problem:

  • Oeffektivt flöde gav mer manuellt arbete för personalen
  • Förändringar av hemsidan var komplicerade och tidskrävande
  • Hemsidan tog för lång tid att ladda
  • Ej mobilanpassad

Resultat:

  • Omedelbar sänkning av avvisningsfrekvens
  • Enklare att fokusera på kärnverksamheten
  • Snabbare och lättare att ändra hemsidan
  • Ökad försäljning

20 grader Besök 20grader: https://20grader.se/

20grader.se userstory
Niklas Dahlquist, VD hos dahlquist.nu och Erik Smith, VD hos 20grader.se

Vill du ha hjälp med er e-handel?niklas dahlquist

Att arbeta med e-handel är ett stort arbete med många detaljer som ska stämma överens och många beslut som ska tas. Vi som e-handelskonsulter hjälper er räta ut alla frågetecken och säkra att ni får ett bra resultat på er investering.

Vi har levererat över 60 projekt likt detta, hör av dig till oss om du vill ha fler referenser eller diskutera er e-handel. Välkommen!

Kontakta oss för kostnadsfri offert

Välkommen att kontakta oss för att diskutera ert projekt. Våra projektledare är utbildade affär- och e-handelsutvecklare och kan hjälpa er med allt från vidareutveckling till nystart av e-handel eller i valet om byte av plattform. Använd formuläret här till höger eller via kontaktuppgifterna här nedan.

  031 – 360 80 98
  kontakt@dahlquist.nu
  Östergatan 18A Uddevalla, Sverige

magento certifieringar